Има ли "отсъществителни" глаголи в езика ни ?

   Днес попаднах на статия със заглавие "Презерватирайте се на Свети Валентин в Бургас" (вижте тук). Статията ни показва какво е мотото на кампанията за деня на влюбените - 14.02, а  инициативата е подета от кмета на Бургас.
       Това нещо - "презерватирайте се" - ми направи огромно впечатление. Това е глагол, образуван от съществителното име презерватив.
       В българското езикознание има един термин, наречен "отглаголно съществително" - това е съществително име, което е образувано от глагол (и по-точно от глаголна основа) и означава "опредметено" действие, което е представено в абстрактен смисъл. Примери за такива отглаголни съществителни са ходене, писане, падане - съответно те са образувани от глаголите ходя, пиша, падам.
       В случая обаче налице е точно обратното - имаме глагол, образуван от съществително име - презерватирай от презерватив. Тук вече можем да предполагаме появата на бъдещ термин в езикознанието, а именно "Отсъществителен глагол" - тоест глагол, образуван от съществително име.
       Вземам предвид, че глаголът е "отсъществителен", когато е образуван от съществително име и изразява действие , което е свързано именно с това съществително име.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба