За вестник "Преса"

            Вестник "Преса" е изключително млад ежедневник - започва да излиза на пазара от началото на 2012-а година. Главен редактор на "Преса" е Тошо Тошев, а редакционен директор - Валери Запрянов. Този вестник се различава изключително много от всички други вестници в България - както по дизайн и оформление, така и по рубрики и съдържание. "Преса" притежава свой стил. Мотото на вестника е "коректният вестник", което е изписано точно над заглавието. И наистина - вестникът е коректен. По страниците му личи, че зад него не стой някаква партия, а журналисти - кадърни и можещи.
            Тези журналисти задават въпроси - но не само по стандартния начин, като вземат интервю от някого и го публикуват във вестника. Въпроси се задават към властта - това става в рубриката "Преса" пита:". Тези въпроси очевидно вълнуват обществото и именно за това се публикуват. Ето един въпрос, който "Преса пита" на 2 март 2012 г.:

Държи ли още на думите си Бойко Борисов от 25 март 2011 г., че "Заплатата на премиера трябва да е най-висока и всички останали трябва да се равняват по нея""

Този въпрос очевидно е провокиран от скандалите с раздавани бонуси.
            Вестникът е интересен с редица гледни точки по различни проблеми. Тези гледни точки обаче ги няма в другите вестници. Хрониките с различни събития се публикуват най-отгоре на страницата, като по-важната част от тях е с удебелен шрифт. Често отразяването на дадена новина се съпровожда с анализ на същата новина. Този анализ обаче е отделен на следващата страница.
            Вестникът притежава рубрики, характерни за всички вестници. Различното представяне на тези рубрики прави вестника различен. Ето - например - на последната страница прогнозата за времето винаги е представена в началото си с няколко встъпителни изречения, които биха предизвикали най-малкото усмивка, а в някои случаи дори смях. В някои броеве на изданието - също на последната страница - има криминала хроника. При нея събитията, които са се случили, са подредени по час на извършване.
"Преса" отделя място в страниците си и за т.нар. Културни новини и събития, ТВ програма, кръстословица, судоко, хороскопи, днешните рожденници, спортни новини и т.н. и т.н.                      
            Просто не е възможно да изброиш всички рубрики във вестника - пък и не е толкова важно какви са рубриките. По-важното според мен е, че поднасянето на информация става по по-различен начин; на читателя се дават по-различни гледни точки, осветяват се други ъгли на дадено събитие и т.н. Често интервютата, със своята задълбоченост, придобиват вид на анализ.
            В заключение на своето впечатление от вестника, бих казал следното: Ако някой не знаеше, че този вестник излиза от има-няма два месеца, със сигурност щеше да предположи, че "Преса" има сериозна история зад гърба си - история, поне 20 годишна. Но - какво да се прави... Вестникът е едва на 2 месеца, но по нищо не отстъпва на големите вестници, а напротив - нареди се до тях.

Вижте това:
Какво се случва в медиите, след като пресата осъмна в началото на годината с един нов вестник и два закрити?

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба