Какво е ''Добър ден''?




      Някои изрази в езика ни до такава степен са се фразеологизирали, че вече те изпълняват чисто формална функция. Такъв например е изразът "Добър ден".
      Кога казваме "добър ден"? Ами - отиваме в банката и първото нещо, което казваме е добър ден. Отиваме в университета и видим ли някой уважаван професор, веднага изричаме "добър ден". Дори и в магазина, когато искаме да ни дадат нещо, винаги започваме с "добър ден" и едва тогава си искаме това, за което сме дошли.
      Но ако познавахме продавачката не бихме казали добър ден, а здравей(или здрасти). Същото щеше да бъде и ако познавахме консултантите в банката; както и ако преподавателят в университета не е просто лектор - сиреч да чете лекции -, а сме го избрали за наш водач по пътищата на науките...
      Всъщност, какво излиза? Излиза, че употребяваме добър ден, когато искаме да кажем здрасти на някого, на когото ние гледаме с уважение. Тоест демонстрираме възпитание...
      Думите са с едно и също значение. Независимо, че Здрасти си е здрасти, а Добър ден си е добър ден. Това, че казваме добър ден, съвсем не значи, че сме възхитени от това, колко много ни е добър денят; пък и буквалното разбиране на добър ден е точно това. Всъщност, ако трябва да го разбираме буквално в процеса на речта - то звучи като казано между другото. Това "другото" е всичко друго, което казваме. Впрочем, думите, които звучат като казани между другото при буквалното разбиране на речта стават все по-повече и все по-много.
      Но изразът добър ден в никакъв случай не е израз, казан между другото. Да - такъв е, но когато го разбираме буквално и от гл.т. на лингвистиката.Но за мен това е екстралингвистично явление, което стои извън езика - също както мимиките, жестовест и т.н.
Добър ден има функция на старт на разговора. Това е код, който дава началото на разговора. Както при конните състезания натиснатият спусък и последвалият от него гръм кара състезателите да започнат надбягването, така и в процеса на речта словосъчетанието добър ден кара участниците в речта да започнат да говорят.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба