Изпит по Антична литература... Отново





Ето, че идва 24.04.2012.
Това е датата, на която ще се явя за пореден път на изпит по Антична литература.
Дано изпитващият - доцент Гено Генов - този път да бъде доволен. Той рядко е доволен, но какво пък - може този път да е различно - да е благосклонен към студентите.
Това е "фундаментална филологическа дисциплина". Така казва Доценът и ние Му вярваме. Впрочем, Той казва също:

Университетската дисциплина “Антична литература” трябва да ориентира студентите филолози в развоя на литературното пресъздаване на света и човека през отделните културни епохи в еволюцията на европейската цивилизация през Античността.

Така е. Трябва да ни ориентира, а Доцентът преценява до каква степен сме ориентирани - дали сме чели Богдан Богданов, или не...
А дано сме се ориентирали вече, че ако продължаме да си стоим дезориентирани - лошо...

___________________________________

Допълнение:

 Понеже стана въпрос за ориентация-дезориентация, пък и говорим за антична литература, няма как да изпуснем една клюка: Ахил се гневи за смъртта на Патрокъл не заради далечните си роднински отношения с него. Причината не е и в близкото приятелство между двамата. Причината е от хомосексуален характер...
Впрочем - преди ден разбрах, че и Оскар Уайлд е представител, така да се каже, на общността на педеpаcите... Не че е от значение, но все пак - клюка си е... Бих се смял с глас, когато разбера, че и от нашите видни възрожденски писатели има представители на тази общност, ако изобщо има. Съмнявам се да има. Не вярвам.

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба