Псевдоморфология: ''Чувствам'' е различно от ''Имам чувство''



Границата между морфологията и псевдоморфологията не е никак голяма...

      Koгато пиша нещо, винаги стигам до онзи прекрасен момент, в който се чудя коя от няколко думи да използвам. Тоест коя дума би описала по-точно мисълта ми. Е - така се случи и този път.
      В главата ми се въртеше едно изречение от сорта на "Понякога имам чувството, че...". Да, обаче в главата ми винаги се появява и един опозиционен гласец, който абсолютно винаги казва нещо по-различно. В случая - този гласец ме накара да си помисля защо вместо да кажа "Понякога имам чувството, че...", не кажа "Понякога чувствам, че...". И именно тук аз установих, че едното е различно от другото, че

"Понякога имам чувството, че..."

е различно от

"Понякога чувствам, че...".

      Да, нормално е да има разлика в смисъла - все пак "чувството" е съществително, а "чувствам" - глагол. Това са различни части на речта (класове от думи). Това е причината да имат различен смисъл - те са различни думи,отделни думи. Ако бяха форми на една и съща дума, тогава смисловата връзка между думите щеше да е по-близка. Но не са. Съвременната морфология гледа на тези думи като на отделни думи, а не като форми на една и съща дума.
     Аз обаче реших да погледна на тях като на "близки думи" - тоест думи, за които би могло да се каже, че са форми на една и съща дума, но не са.

Предлагам ви някои "близки" на "чувство" думи:

чувство - съществително име.

чувствителен - прилагателно име.

чувствено - наречие - чувствено.

чувствам - глагол.

чувстване - отглаголно съществително.

чувствайки - деепричастие.

чувстващ - сегашно деятелно причастие.

чувствал - минало свършено деятелно причастие.

чувстван - минало страдателно причастие.

     След като всички от горепосочените думи не биха могле да се определят като форми на една и съща дума, бих могъл съвсем спокойно да ги обединя под общото название "близки думи".
За основна форма приемам формата в същ.име, ед.ч. м.р. нечленувано - т.е. чувство.
Основата на "парадигмата" на близките думи е "чувтсв".
     В заключение ще повторя това, което казах в началото: Границата между морфологията и псевдоморфологията не е никак голяма...

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба