Някои заглавия на вестници от преди вek


     В днешно време е много модерно да се говори за новите медии. Всеки профил във Фейсбук е една нова медия. Всеки, който се е регистрирал в която и да е социална мрежа - той може по всяко време да излъчва "новини" от мястото на събитието и то в реално време.
     Да кажем - Пенка от петия етаж се е омъжила и е решила да сподели своята радост във Фейсбук. В този случай Пенка не само е участник в "новината", ами и отразяващ новината. А кой отразява новини? - Журналистите. А къде работят журналистите? - В медиите... И... ето ти "нова медия" :)
     За добро или за лошо, това е бъдещето на всяко нещо, което съществува: да се замени с нещо ново; старите медии ще се заменят с нови и изобщо всичко, което може да се замени с нещо ново - рано или късно ще се замени. Това е бъдещето, прогресът...
     Всъщност това, че новите медии изместват старите (щом има "нови медии", трябва да има и стари) в никакъв случай не трябва да означава, че старите са за подценяване. Защото не винаги новото измества старото просто "защото е по-добро"; в повечето случаи изместването е по необходимост (на новите условия примерно).
     За да ви покажа, че не са за подценяване, реших да събера няколко заглавия от т.нар. стари медии. Казвайки "стари медии", имам предвид вестниците от началото на миналия век (всъщност заглавията са от края на 19-и и първата четвърт на 20-и век). Вярвам, че ще ви бъде интересно да вникнете в духа на онези години, макар и само с помощта на няколко заглавия.
 


1892 г.

"Родоначалникът на всичкия политически разврат в България във всяко отношение е Петко Каравелов"
 вестник "Свобода"

"Социалистическата пропаганда е безцелна у нас и не може да има никога успех"
 вестник "Балканска зора"

1898 г.

"От няколко месеца целият опозиционен печат е подигнал кръстоносен поход срещу личността на княза. Всички вестници са го вързали за един стълб, който се нарича Конституция и го замерят с кал, стрели и всевъзможни предмети."
 вестник "Отзив"

"Един строг и по-дълбок наблюдател на нашия обществен живот дълго би се колебал, преди да реши дали съществува български народ"
 списание "Мисъл"

"Фактът преди всичко - идеализъм, материализъм, понизъм, дуализъм - това са второстепенни работи"
  вестник "Живот"

"Когато няма убеждения, когато няма даже установени понятия за нещата, тогава съвършено лесно хората си меняват мненията. Това изменение на мненията у нас приема такива безсъвестни форми, че често пъти е равносилно на едно действително ренегатство"
 списание "Ново време"

1901 г.

"Две млади госпожици се облекли в мъжки дрехи, за да посетят цирка. Приставът г познал и ги арестувал."
 вестник "Новини"

"Искате ли да имате за празниците Възкресение Христово превъзходни козунаци (количета), вземете брашно и прясна мая от Пейчо Геновски. Леко месение, скоро втасване!"
 вестник "Вестник"

"Първата жертва на столичния трамвай. Един стажар поиска да спаси от смачкание едно дете и сам биде смачкан от електрическия трамвай."
 вестник "Отзив"

"Академичният съвет при Висшето училище е решил щото за в бъдеще да се приемат за студентки и жени, ако имат пълно (седмокласно) образование."
 вестник "Женски глас"

1905 г.

"Русия има 40 000 църкви. Само клисарите да прати срещу японците, пак ще ги унищожи."
 вестник "Вечерна поща"

"Холерата пак иде"
 вестник "Отзив"

"Уж сме народ с парламентарен режим, а в действителност методите на управление са от тия, които историята нарича сатрапски"
 вестник "Вечерна поща"

1906 г.

"Не гледайте, че тронът се люлее. Той се гъне под разврата на тоя, който царува на него"
 вестник "Балканска трибуна"

1907 г.

"Чрез сравняване подписите на великите хора се е установило, че даровитите и ясни характери никога не правят завивки след подписа и подписват имената си съвсем нормално"
 вестник "Дневник"

1916 г.

"България и за в далечно бъдеще ще представлява плодотворно поле за германския капитал"
 вестник "Дойче Балкан Цайтунг"

"Пазете се от шпиони"
 вестник "Дневник"

1918 г.

"По причини, които ще бъдат въпрос на разисквания при по-мирни времена, нашите войски отстъпиха първите позиции и се отдръпнаха на север."
 вестник "Нов век"

1922 г.

"Няма ли да се намери в дванайстия част и у нас един Мусолини?!"
 вестник "Мир"

"Търсете в най-добрите магазини и ресторанти единствената настояща руска водка! Бивш доставчик на руския царски двор Петр Смирнов син"
 вестник "Дневник"

1924 г.

"Нашият лев е 27 пъти по-евтин от швейцарския франк. Заради това пък и животът у нас е по-евтин - човешкият живот"
 вестник "Нов век"

"Чули ли сте, господин Бадев, във всемирната поезия поне едно произведение, в което да се възпяват палачите с техните "подвизи" на кървавото потушаване? Юди и нероновци не се възпяват!"
 списание "Нов път"

"Бийте го, защото е решил въпреки всичко да се бори да извоюва своите погазени свободи и похитени права и защото в жилите му тече кръвта на Ботев и Левски, а вие сте потомци на черната душа на поп Кръстю и на хаджи Пенчович ефенди."
 вестник "Народна защита"

Ще съмне само след като цялото българско племе изрече днес единодушно проклятие срещу изменниците на своя народ и червените гробокопатели на своята родина"
 вестник "Слово"

"Едни се колебаят, други смело вървят из своя позорен път. Едни тръгнаха вчера, други ще тръгнат утре и излишно е да се стесняват; тук няма критика, ни възмущение. Българинът не е способен да реагира и да негодува"
 списание "Златорог"



■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■

Заглавията са подбрани избирателно от мен.
Източник: "Йосиф Хербст - живот и смърт", Филип Панайотов, 1981г.

Коментари

  1. Евала! Може ли да използвам някои от нещата в сайта ми за вестници?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба