За Кошлуков, партизаните и черешата на Илия

Датата е девети септември 2012 година.
На тази култова дата в родния ефир възкръсва предаването на Кеворк Кеворкян "Всяка Неделя".
Това предизвика Емил Кошлуков да каже:

Девети септември е, по телевизора дават Всяка неделя, не смея да проверя коя година сме в календара... 

Кошлуков е прав. Особено ако имаме предвид какво се случва на тази дата. Изключвам телевизионното предаване "Всяка Неделя". Та какво се случва на тази дата? Ето какво пишат журналистите от Dariknews:

Тленните останки на партизанина Илия Златев - Камен бяха препогребани навръх 9 септември в Павликени. Церемонията се състоя в близост до паметника на героя в центъра на града и на нея присъстваха племенницата на Илия Златев, народният представител Бойко Великов, кметът инж.Емануил Манолов, председателят на ОбС инж.Дончо Дончев, общински съветници, представители на политически сили и неправителствени организации в града. 

Наистина! Коя година сме? В кой век живеем, щом все още има церемонии по погребването на партизани?
В дарикнюз пише още, че:

Паметливи граждани припомниха, че това е четвърто поред препогребване, след като останките са полгани първо в с.Царски извор, след това в двора на църквата в Палвикени и последно - до паметника на Камен в центъра на града. 
Всъщност, поне по мои наблюдения, това - да се погребва партизанин по няколко пъти - не е нещо нетипично и учудващо обществото.
Ето например в едно врачанско село също е имало случай, при който погребали партизанин за трети път. За този случай веднъж разказа баща ми. Когато го попитах защо са сменяли мястото на гроба, той ми отвърна реторично: "А Илия защо си мести черешата?". Илия, всъщност, е комшия на баща ми и случаят при него е следният: Купил си череша и я посадил. След около два месеца,обаче, решил, че мястото, на което я посадил не му харесва. Сменил мястото на черешата. После още веднъж преместил черешата. После още веднъж. При последното местене черешата вече била станала два метра висока, но това не му попречило - той я откопавал, прилежно почиствал коренчетата и после отново я "насадил".
Та обяснението на подобни случки е някак си...безсмислено.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба