Черно на бяло - писмото от ЕК до Пламен Орешарски, с което се спират плащанията през 2008г.

       Няма шега, няма измама. Представям Ви писмото от 22 юли 2008г. от Европейската комисия до  Пламен Орешарски, с което ясно се заявява, че се прекратяват авансови плащания по пътни проекти от Кохезионния фонд. Това е само едно от многото писма, изпратени от Европейската комисия до министрите от БСП, в които се заявява спиране на плащания с европейски пари.
       Знаете - по това време Пламен Орешарски е министър на финансите, а към момента Орешарски е кандидат за премиерския пост.



ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ
Генерална дирекция "Регионална политика"
Генерален директор

До Пламен Орешарски,
Министър на финансите
Министерство на финансите
Ул. "Раковски" № 102
1040 София
БЪЛГАРИЯ

Брюксел, 22.07.2008*006860


Драги Министре,

Тема: Прекратяване на авансови плащания по пътни проекти от Кохезионния фонд

През януари 2008 г. бяха отправени твърдения за конфликт на интереси срещу изпълнителния директор на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ). Също така за вземане на подкупи бяха арестувани директорът на дирекция "Усвояване на средства от Европейския съюз" във фонда (Любомир Лилов, бел.ред.) и началникът на отдела по програма ИСПА (сектор "Подготовка на търгове и договаряне" Иван Владимиров). В писмото си от 24 януари 2008 г. моята служба поиска от Министерството на финансите да не сертифицира каквото и да е плащане, нито да сключва каквито и да е нови договори с Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" като специфичен бенефициент, докато не се разберат резултатите от разследванията по тези твърдения.

Оттогава българските власти предприеха някои действия да поправят положението: извършени бяха няколко ревизии, съставен бе план за действие, започна трансформация на ФРПИ и в Парламента бе внесен законопроект за конфликта на интереси. Комисията (на ЕС) приветства също назначаването на заместник министър-председател, отговорен за фондовете на ЕС.

Без да се отричат действията, извършени от вашите служби досега с цел да бъдат отстранени значителните недостатъци в системите за управление и контрол, те не успяха да дадат на Комисията достатъчно гаранции, че ИСПА/Кохезионният фонд не са били предмет на тежки злоупотреби или измами. Все още се очаква да бъдат взети важни решения в резултат на одиторските проверки и да бъдат приложени произтичащи от тях ефективни мерки.

Затова ви пиша да ви информирам съгласно член Н от Приложение II на Правилник 1164/1994 г., че предлагам на Комисаря (по регионалната политика Данута) Хюбнер да спре авансовите плащания от Кохезионния фонд за следните проекти:

2001/BG/16/P/PT/004 - Магистрала "Люлин" - от Околовръстен път София до пътен възел Даскалово, намиращи се в България.

2006/BG/16/P/PA/003 - Техническата помощ за изготвяне на пътни проекти за общоевропейските транспортни коридори през България.

По мнението на Комисията ръководният орган на посочените проекти, а именно Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", не успя да изгради системи за управление и контрол, гарантиращи безупречно финансово управление на Кохезионния фонд съгласно общоприетите принципи и стандарти, и в частност да даде подходящи гаранции за законност и порядъчност при правилното използване на процедурите за публично възлагане на проекти.

ФРПИ е единствен бенефициент по една цяла приоритетна ос на Оперативна програма "Транспорт" за периода 2007-2013 г. с бюджет от над 1 млрд. евро. Сигурен съм, че ще се съгласите, че би било неприемливо да продължат плащания дори при най-малко подозрение за честността на ФРПИ, като се имат предвид тежките недостатъци, които бяха разкрити по текущи проекти от Кохезионния фонд, а също случаи на измами и конфликт на интереси.

Комисията има отговорност към европейските данъкоплатци, включително към българското общество, да гарантира, че бюджетът за кохезионната политика се изразходва правилно и че всички нередности могат да бъдат предотвратени, разкрити и поправени. Ако бъдат загубени средства в резултат на грешки или небрежност от страна на българското правителство, то ще бъде отговорно да възстанови сумите, изгубени от общия бюджет на Европейския съюз.

За да бъде отменено прекратяването (на плащанията), Комисията очаква:

(1) По-нататъшно разследване и ясни заключения, които да определят дали е имало някакъв действителен конфликт на интереси, за да се гарантира, че нито една процедура за възлагане и сключване на договори не е довела до злоупотреба с пари от Кохезионния фонд.

(2) Нов детайлизиран и изчерпателен план за действие спрямо ФРПИ, визиращ всяка от нередностите, открити от KPMG спрямо съфинансираните от Кохезионния фонд проекти. Планът за действие трябва ясно да посочва набелязаните поправителни мерки с точни и реалистични срокове за изпълнение. След това българските власти са призвани да дадат доказателства за приложението на тези мерки, така че службите на Комисията да бъдат в състояние да проверят резултатите.

(3) Да се изработи актуализирано предписание на системите за управление и контрол на ФРПИ след неговото преструктуриране.

Позовавам се също на моето писмо от 17 юли 2008 г. относно становището на Комисията за необходимите действия във връзка с разкритията в най-новите одиторски доклади на KPMG за конфликта на интереси във ФРПИ, в доверителните доклади и одитния доклад за съответствие.

Освен това Комисията съветва вашите власти да извършите пълен анализ чрез вашия орган за оценка на съответствие спрямо системите за управление и контрол на ФРПИ като част от процеса за оценка за съответствие по отношение на Оперативните програми, в които бенефициент е ФРПИ.

Желая ви всичко най-добро в успешната трансформация на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Позволете ми да ви уверя, че моите служби са на разположение да дадат каквато могат помощ, както са правили и в миналото.

Искрено ваш:
Дирк Анер

Копия:
Вицепремиера г-жа Меглена Плугчиева
Н. пр. Б. Коцев, посланик , постоянен представител на Р. България в ЕС
Г-н П. Мутафчиев, министър на транспорта
Г-н А. Гагаузов, министър на регионалното развитие и благоустройството
Г-жа К. Дей, генерален секретар
Г-н Дж. Фол, генерален директор на ГД "Правосъдие свобода и сигурност"
Г-н Ж.-Л. Демарти, генерален директор на ГД "Селско стопанство и развитие на селските райони"
Г-н Н. ван дер Пас, генерален директор на ГД "Труд, социални грижи и равни възможности"
Г-н. Ф.-Х. Брюнер, генерален директор на ОЛАФ
Г-н М. Лий, генерален директор на ГД "Разширяване"
Г-н М. Льометр, началник на кабинета на комисар Хюбнер
Г-жа В. Алиата-Ди Вилафранка, ГД "Регионална политика", Директор А
Г-н Р. Хол, ГД "Регионална политика", Директор Б
Г-н Н. Мартин, ГД "Регионална политика", Директор Ж
Г-н Ш. Грутаж, ГД "Регионална политика" А3
Г-н С. Грант, ГД "Регионална политика" Б3
Г-н Л. Андерсон-Пенч, ГД "Регионална политика", Ж2


Край на писмото.

Писмото е публикувано за пръв път на 28 юли 2008г. на страниците на вестник "Сега" със заглавие "Писмото от Брюксел, което взриви управляващата коалиция" и следния встъпителни текст:
Вестник "Сега" неволно смути заседанието на управляващата коалиция в Банско, като публикува в деня на откриването му информация, че Еврокомисията спира авансовите плащания по Кохезионния фонд за пътни проекти в България заради съмнения за корупция във Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ). Под заплаха са 1,6 млрд. евро по оперативна програма "Транспорт" за модернизация на жп линии, магистрали и речния превоз, ако България не даде безспорни доказателства за почтеност.

Предупреждението се съдържа в писмо на генералния директор на Генерална дирекция "Регионална политика" Дирк Анер от 22 юли 2008 г. Точно той през януари пръв замрази временно еврофондове по предприсъединителната програма ИСПА. С новото писмо Анер информира българските власти, че временното спиране на парите от тази програма за магистрала "Люлин" и за техническата помощ за изготвяне на проекти за общоевропейските транспортни коридори през България е отнесено на равнище комисари, което по правилата на ЕС го прави окончателно. В документа се казва още, че няма да има никакви други плащания по оперативна програма "Транспорт", чийто основен бенефициент е пътният фонд, докато не се изчистят всички съмнения за корупция.

В събота вицепремиерът Меглена Плугчиева нервно възрази от Банско, че писмото на Дирк Анер не третира въпроса за спирането на парите за Оперативна програма "Транспорт", и емоционално обвини "Сега" в превратно тълкуване на текста му. Според нея писмото засягало само темата за ФРПИ и било "предупреждение за саниране на компрометирания фонд". Председателят на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев пък заяви, че писмото визира единствено необходимостта от нова ревизия на пътния фонд.

Поради възникналите противоречия вестник "Сега" публикува пълния текст на писмото на Дирк Анер, за да може всеки читател сам да направи своите изводи.


Вижте статията от вестник "Сега" тук:
http://www.segabg.com/article.php?issueid=3039&sectionid=5&id=0000901

Коментари

  1. 10 факта за Пламен Орешарски, които НИКОГА не трябва да забравяме

    Повторението е майка на знанието“ – житейска мъдрост

    1. Пламен Орешарски е политически номад /работил е за БСП, СДС /зам.председател/, отново БСП/
    2. Той носи пряка отговорност за скандала „Батко и Братко“
    3. Орешарски като финансов министър „проспа“ далаверите на подчинения му шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев за 164 млн.лв.
    4. Пламен Орешарски има вина, че Еврокомисията блокира европейските средства от Пътния фонд – 115.4 млн. евро по ИСПА и около 50 млн. евро по ФАР
    5. Орешарски е засекретил скандален доклад на международния одитор KPMG за усвояване на парите по програма ФАР у нас
    6. „Социалистът“ Орешарски е доказан лобист на бизнесмена Васил Божков-Черепа
    7. Георги Кадиев /зам.министър на финансите/ казва по този повод: „Министърът на финансите Пламен Орешарски работи за един сектор- за хазарта, а там основен играч е “Еврофутбол”, което означава, че министърът работи за Васил Божков“. Изказването на Кадиев е по повод искането на Орешарски за намаляване данъка на хазарта.
    8. През 2003 г., Орешарски бе кандидат на СДС за кмет на София, но Надежда Михайлова го отстрани от надпреварата, заради среща със същия Васил Божков-Черепа.
    9. Орешарски участва в най-срамната сцена на български министри: “ За разтурването на седянката с учителите“ с колегата си Даниел Вълчев
    10. Пламен Орешарски ще продължи да работи за олигарси, от които явно е зависим

    briz15.com

    Ние ще прибавим още един

    Пламен Орешарски през 2007 г. като Финансов министър не разреши да се преведат средства на посланиците ни в Европейските държави, САЩ, Канада, Израел за да се тиражират в печатните ежедневници в тези страни снимките на отвлечения Съвестин през 1997 г. !

    ОтговорИзтриване
  2. Приватизираните предприятия от БСП, най-мафиотската партия в България са следните:

    ”Вархим” ЕООД, гр. Мездра;
    “Топлофикация – Плевен” ЕАД, гр. Плевен;
    “Топлофикация -Бургас” ЕАД;
    “Арт строй турс” ЕООД, гр. София;
    “Калотина – Балкантурист” ЕАД, с. Калотина;
    “Пътно поддържане – Велико Търново” ЕООД, с. Леденик;
    “Пътно поддържане – Годеч” ЕООД, гр. Годеч;
    “Пътно поддържане – Стара Загора” ЕООД, гр. Стара Загора;
    ВЕЦ “Чипровци”;
    ВЕЦ “Росица 2”;
    ВЕЦ “Росица 3”;
    обособени части от “НЕК” ЕАД, гр. София;
    34.78% от капитала на “БТК” АД;
    „Балканкар – 6-ти септември” АД, гр. София;
    “Декотекс” АД, гр. Сливен;
    “Кореком – принцес” АД, гр. София;
    “БИЦ – ИЗОТ” АД, гр. София, “Балканкар – Заря” АД, гр. Павликени;
    “ТЕЦ Варна” ЕАД;
    “Енергоинвестинженеринг” ЕАД;
    „ТЕЦ Русе-Запад”;
    “Бояна филм” ЕАД;
    “Топлофикация Пловдив”ЕАД;
    “Топлофикация Варна” ЕАД;
    “Топлофикация Русе”ЕАД;
    “Топлофикация Сливен”ЕАД;
    ТЕЦ “Бобов дол” ЕАД;
    “Плод и зеленчук”ЕООД, гр. Габрово;
    “Параходство Българско речно плаване”АД, гр.Русе;
    “Балканкар – Средец”АД, гр. София;
    “Почивно дело и квалификация” ЕАД, гр. София;
    ВЕЦ “Хубча”;
    ВЕЦ “Якоруда”;
    ТЕЦ “Русе-Запад”;
    ВЕЦ “Тича”;
    обособена част от “Топлофикация Шумен” ЕАД;
    “Eнергоинвестинженеринг” ЕООД, гр. София;
    “Балканкар-Дунав” АД, гр. Лом;
    “Медицинска техника” ЕАД;
    “Балканкар-Георги Михайлов” АД, гр. Кнежа;
    “ЦИТАС” ЕООД, гр.София;
    “Национална постояннодействаща изложба” ЕООД, гр. София;
    обособени части от “ВМЗ” ЕАД, гр. Сопот – “Административна сграда – База ОСО”, гр. Сопот, “Стоматологична поликлиника”, гр. Карлово, “База за отдих – Розино”, с. Розино, “Общежитие № 6 и стол”, гр. Карлово, “База за отдих “Бяла река”, гр. Калофер и обособена част от ВМТ “Орбита” АД, гр. София;
    “Цигов чарк”, гр. Батак;
    “Агропласмент и търговия” EАД, гр. Плевен;
    “Балканкар – ЗФИ” АД, гр. Брезник;
    “ТЕЦ Бобов дол” ЕАД, с. Големо село;
    “Хопромагс” ЕООД, гр. Видин;
    “Параходство Български морски флот” ЕАД, гр. Варна" и други!

    Да се знае и помни.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба