Думите от протестите: Лумпен, Катарзис и Капут

Тази статия има за цел да изясни някои обстоятелства около някои от често употребяваните думи на продължаващия вече повече от половин месец протест срещу правителството на БСП, ДПС и Атака (начело с Орешарски).

Лумпен

Думата "Лумпен" дойде от устата на другаря доносник Христо Монов, който в един от дните на протестите нарече протестиращите интернет-лумпени. Няколко дни по-късно Волен Сидеров по заобиколен начин нарече същите тези протестиращи помияри (ако трябва да бъдем точни - на журналистически въпрос "Защо ходите с палка на работа", Сидеров отговори "Напоследък са плъзнали много помияри из София, особено през последните две седмици").
Но да се върнем на думата лумпен. В тълковния речник значението на тази дума е следното: "Човек извън своята класа и обичайната си работа; бедняк, скитник". На други места значението на думата лумпен е определено като "лице, което не притежава собственост и преживява от случайни доходи". Думата идва от немския език, където Lumpen има значението на парцали, дрипи. И всъщност, ако трябва да бъдем съвсем точни, думата лумпен със съвременното си значение е въведена от един човек. Името на този човек е Карл Маркс, който в една своя книга, озаглавена "Германската идеология", въвежда термина Lumpenproletariat. По-късно Маркс определя класата на лумпените като най-нисша и като отхвърлена от всички други класи.

Катарзис

Тази дума никой не я очакваше. Как се появи думата катарзис в контекста на протеста срещу правителството на Орешарски? Веднага ще Ви кажа! На 14 юни управляващите назначиха медийния монополист Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това назначение се посреща с недоволство от обществото, от други партии и от президента и се налага няколко дни по-късно шефът на ДАНС Делян Пеевски да си подаде оставката. По повод оставката на Пеевски, лидерът на БСП Сергей Станишев свиква пресконференция, на която коментира случващото се така: “Видях човек, който е преминал през силен личностен катарзис”. Журналистите избухват в смях, а Станишев недоумява защо му се смеят. Мисля, че това е най-абсурдното изказване, което обществото и медиите някога са чували. 
А сега - нека изясним някои неща около думата катарзис. Думата идва от старогръцкото katharsis, има я и в латинския език - catharsis. Мисля, че за първи път думата е използвана от Аристотел, според когото това е "душевно пречистване", преживяващо се при гледане на трагедия. Катарзисът в същността си е рязък емоционален преход, представляващ завладяващо чувство на състрадание, мъка, смях или друга крайна промяна в настроението, която довежда до обновление и възстановяване на желанието за живот. Или както е казано в тълковния речник - "Душевно или духовно пречистване чрез силни трагични, емоционални сблъсъци и преживявания".

Капут

Думата капут също е с интересна съдба през тази година. През април тази година, малко преди изборите в медиите излязоха едни СРС-та (Специални Разузнавателни Средства). Тези СРС-та представляват незаконни аудио-записи, на които се чуват гласовете на Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Някъде измежду всичко казано, бившият премиер нарича журналиста Николай Бареков "капут". Ето така се появи думата капут в медийното и общественото пространство. Тук трябва да кажем няколко за Бареков - той е символ на продажната журналистика. Като журналист Бареков възхваляваше Бойко Борисов до момента, в който правителството на ГЕРБ подаде оставка (края на февруари). До този момент журналиста Николай Бареков се изживяваше като яростен противник на опозиционните партии БСП и ДПС. Веднага след оставката на Борисов, Бареков се превърна в защитник на тези партии, на които доскоро се противеше. 
На пръв поглед нищо съществено, но в настоящите протести се чуват възгласите "Бареков е капут", които олицетворяват не само журналиста Николай Бареков, но и цялата продажна българска журналистика! 
А сега - за думата капут. Капут, преди всичко означава презерватив. Но ако съдим по някои речници, можем да кажем, че това е "глупав, некадърен мъж; който не прави нещата както трябва"

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба