Моралът не е порок

"Моралът не е порок!" Това пишеше на плакат, издигнат по-рано днес в Софийския университет. В същия този университет, пак днес, беше "окупирана" най-голямата аудитория - 272-ра. Говорим за студентска окупация.

На фона на продължаващите вече четири месеца антиправителствени протести, днешните прояви на протестиращи граждани не са нищо особено, дори напротив - биха се вписали като част от ежедневието.

Но! (Винаги има едно "Но!")

Но днешните прояви са симпатични поради едно основно нещо. Това са прояви на студенти. Дотук. Толкова! Симпатичността на този факт е толкова явна и очевидна, че не е нужно никакво обяснение, разяснение, пояснение и т.н.

Където са младите, там е промяната; където е промяната, там са младите - би казал Мъдрецът. И не би сгрешил (нали е Мъдрец).

Но тук интересното е друго. Интересното е в това послание - "Моралът не е порок". Посланието е вярно, моралът не е порок. Никога не е бил и никога няма да бъде. Но защо тогава се появява подобно послание на плакат? Дали е защото това изглежда леко позабравено с оглед на общата картинка в страната ни, дали е заради нещо друго - не зная.

Но това послание изключително много напомня на едни други ситуации.

Напомня на онзи момент, в който порасналите деца започват да превъзпитават родителите си; напомня също и на момента, в който онзи ученик, който току що е надминал учителя си, започва да го учи.

Но най-вече напомня на епохалния момент, при който цяло едно поколение - младо и можещо - превъзпитава обществото си на и с онези ценности, с които е закърмено и на които вярва. Възможно ли е само едно поколение да успее да опази своите ценности, да ги предаде на обществото си, да възпита обществото си с тях... Трудни въпроси.

Ситуацията е такава, защото това поколение е родено с определени права и свободи; приема ги като даденост и ще ги отстоява и пази. Защото те са единственото нещо, което има. Друго няма. Наистина - друго няма.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба