Няколко думи за 10 ноември и след това

На десети ноември 1989 година Ноемврийският пленум на Централния комитет на Българската комунистическа партия освобождава Тодор Живков от най-високата партийна и държавна длъжност - Генерален секретар на ЦК на БКП.

Датата 10 ноември се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП, която продължава да е ръководен фактор в държавата е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

Последвали събития:

17 ноември:
Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството.
18 ноември:
Провежда се първият свободен митинг, организиран от т. нар. неформални организации, начело с КТ "Подкрепа" и "Екогласност", на площада пред Храм-паметника „Свети Александър Невски“.
11-13 декември:
Централният комитет на БКП взема решение за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.
14 декември:
Пред парламента се провежда митинг, свикан от опозицията, участниците в който настояват за ускорено премахване на чл. 1 и деполитизация на държавните институции.

На следващата година:

3 и 4 януари:
Провеждат се „предварителни консултации“ между представители на опозицията и ръководството на БКП за свикването на „Национална кръгла маса“, която да очертае рамките на мирния преход.
15 януари:
Месец след внасянето на предложението, Народното събрание гласува отмяната на член 1 от Конституцията.
18 януари:
Бившият пръв партиен и държавен лидер Тодор Живков е арестуван.

________

Посочените дати и събития далеч не изчерпват понятието преход. Те просто дават една бегла историческа справка за случилото се преди почти четвърт век в страната ни. Историците все още не са постигнали единодушие за обхвата на така наречения "преход". Според някои преходът към демокрация и пазарна икономика е завършил в началото на новия век. Според други обаче преходът не само, че не е свършил, но и ще продължи да съществува в следващите двайсет години.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба