От записките на стопаджията

Наскоро ми се случи едно пътуване "на стоп".

Тъй като моите текстове ще се четат и в едно друго време, в което може би няма да е съвсем ясно какво означава "пътуване на стоп", тук ще се наложи да внеса едно кратко "тълкуване": да пътуваш "на стоп" означава да се придвижваш в пространството благодарение на ефекта, постигнат от вдигането на палеца на онази ръка, която се намира в успоредно спрямо пътната настилка разположение. Тоест разпъваш ръка, изтягаш палеца й, някой от преминаващите наоколо автомобили спира, качваш се, стигаш до някъде и слизаш. Ето това е пътуване "на стоп". (Имам слабост към формулирането на дефиниции...)

Та! Наскоро ми се случи нещо подобно. Интересното е там, че в подобни ситуации попадаш на различни хора, говорещи по различни начини на различни теми. Човекът, на когото попаднахме (бях с компания), се оказа изключително приказлив (или по-скоро приказващ) шофьор на Жигула... От думите му разбрахме, че е на 52 години (след два месеца ще стане на 53) и е от Горна Оряховица.

52-годишният господин ни возеше и междувременно говореше за разни неща. А аз, седейки на задната седалка и възползвайки се от това, че съм зад него, извадих тефтерчето си и записах туй-онуй от мъдростите му. Успях да запиша седем мъдрости. И сега ще ги споделя с вас:

1. Циганинът не може да бъде интегриран, защото това е манталитет; това не е етнос: не ще да се учи, да се интегрира, да участва в обществени мероприятия и т.н.


2. Комунизмът като идея никога няма да умре. Разберете го това.

3. (Относно окупациите) Има смисъл в борбата ви. Бъдете търпеливи. На младите им отива да стачкуват; имат някакъв темперамент.

4. Чалга-капитализъм - това имаме в България.

5. Повечето хора са недоволни от случващото се в България; просто чакат някой да им драсне клечката.

6. Апатията, която хората изпитват към случващото се в България, се възпитава още от детската градина.

7. Е*ането си е е*ане, обаче жените влизат в критическата и не им се е*е вече. Пък и при мъжете започват засечки.

Това, уважаеми, са седемте мъдрости, които буквално намерих на пътя ("на стоп"-а).

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба