Псевдонимите на един почетен председател

По оперативни съображения, поради работата му в различните служби, за които е работил, почетният председател на ДПС - Ахмед Доган е агентът с най-много псевдоними. Предлагам ви списък с имената на господин Доган. Списъкът не претендира за изчерпателност.

  • АХМЕД ИСМАИЛ АХМЕДОВ – това име носи до преименуването му.

  • МЕДИ ДОГАНОВ ДОГАНОВ – това е името след преименуването му.

  • МЕДИ ДОГАСЯН – така е регистриран в квартира на арменка в София.

  • АХМЕД ДЕМИР ДОГАН – новото му име след възтановяването на турските имена (Демирие е името на майка му)

  • АХМЕД ИСМАИЛОВ АХМЕДОВ – така е регистриран в СУ ”Климент Охридски”.

  • АХМЕД АХМЕДОВ – под това име е регистриран в архивите на ДС.

  • Агент ”АНГЕЛОВ”, агент “СЕРГЕЙ”, агент ”САВА” и агент ”ПРОФЕСОРЪТ”.


Псевдонимите на един почетен председател

 

A сега по-подробно:



Агент ”АНГЕЛОВ” е първият агентурен псевдоним под който е използван от Военното контраразузнаване – ВКР, когато е отбивал военната си служба в Строителни войски в Шумен в периода 1974 – 1975 год. В работното му дело има материали за конкретни агентурни разработки и оперативни реализации от неговата работа. ДС му дава положителни оценки за работата му и за неговата надеждност и перспектива.

Агент “СЕРГЕЙ” е псевдонимът, който ДОГАН получава по време на работата му като агент на Окръжно управление на МВР – Варна. Използван е за разработване на български турци. Особено внимание се отделя на неговата подготовка и проверка, защото ”СЕРГЕЙ” вече бил набелязан като кандидат агент на Първо главно управление на Държавна сигурност – София.

С цел проверка”СЕРГЕЙ” бил настанен в една квартира с друг агент на ОУ МВР Варна – агент ”СЕЛЧУК”. Издържал е успешно проверката.

Пред ръководилият го оперативен работник от ОУ МВР Варна, агент ”СЕРГЕЙ” споделял, че ”ДС е неговото семейство и не може да си представи живота без ДС”. А службата пише в делото му: ”За него ДС е шанс, мисия, работа, начин на живот и семейство”.

Когато на 16 април 1979 година ДОГАН написва собствената си автобиография, като израз на дълбоко задоволство и преклонение пред ДС, по своя инициатива я подписва с агентурния си псевдоним – ”СЕРГЕЙ”. Тогава той е втори курс студент в СУ Климент Охридски, специалност философия.

От Шумен, където ДОГАН е следвал ”българска филология” във Висшия педагогически институт, той е прехвърлен със съдействието на Държавна сигурност в СУ ”Климент Охридски” в София. Прехвърлянето е свързано с неговата бъдеща работа като агент на Първо главно управление.

Агент ”САВА” е псевдонима, който ДОГАН сам си избира, когато преминава на ръководство в Първо главно управление ДС. Този псевдоним ДОГАН си харесал защото бил кратък.

Той е на ръководство в специалния отдел V-ти ДС – „Нелегали”, където му се провежда специална оперативна подготовка за извеждане на работа зад граница като нелегал.

Събитията от 10 ноември 1989 година променят изцяло неговото развитие като агент за задгранична работа. Приема се план за активното му използване в България, по турските нелегални организации и по Възродителния процес.

Държавна сигурност разкрива, че агент”САВА” вече е станал „двоен агент” и че турските специални служби го водят под псевдоним ”ПРОФЕСОРЪТ”.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

7 комунистически стихотворения