Въпреки некомпетентността

 

Посвещавам на А.Б., Е.Ц. и Д.У.,
без които този текст не би съществувал.


Наскоро се случи така, че станах свидетел на разговор, в който единият участник говореше с какви хубави принцеси е закусил (принцеси - филии хляб, намазани с кайма и изпечени). Спомена също, че е използвал кайма, предназначена специално за принцеси и не му се е наложило да добавя допълнителните добавки като яйце, лук, подправки и т.н.. Това провокира другия участник в разговора да каже, че въпреки факта, че каймата е за принцеси, то тя би станала още по-хубава, ако се добави едно яйце и малко черен пипер.
На пръв поглед незначителен разговор между студенти.

Той би останал незабелязан, ако няколко часа след това не се бях срещал с моя колежка, тя не ми бе казала, че "големият проблем на България е, че влязохме в ЕС" и "виж в момента украинците кво правят - гледай колко хора са излязли по площадите! Само и само да не влязат в ЕС!" (След тези думи станах и си тръгнах без обяснение!)

Какво обединява двете случки? Обединява ги некомпетентността на говорещите! В първата случка въпросните студенти никога не са попадали в пряк двубой с печката; не знаят с кое копче се включва котлонът и с кое - фурната! Важното е разговорът да върви, да не прекъсва... При втората случка... Мисля, че е ясно на всички защо протестират украинците - те искат европейско бъдеще; борят се за европейско бъдеще, а не срещу него!

По-късно през деня излязоха т.нар. "опорни точки" на Моника Йосифова към БСП. "Точките" съдържат указания за "правилно говорене" по обществено-значими теми. "Правилно говорене" - в смисъл на това - какво да говорят депутатите от левицата, без значение дали са запознати или не с даден въпрос, проблем, тема и т.н.

Мисля, че е достатъчно видно това - че живеем в епохата на зомбитата! (Дали всъщност е епоха или е нещо естествено да съществуват зомбита от подобен тип е въпрос, чийто отговор давам в края.) Те говорят, за да говорят; общуват заради общуването.
Малцина са тези, чиито мозък работи и мисли, но именно те създават текстовете на останалите - на онези, които не мислят и чиито мозък отдавна е атрофирал! Само този, който може да мисли - само той може да манипулира останалите. Само този, който мисли, само той манипулира останалите! А те (по една или друга причина) ще повтарят заучени фрази.

Там някъде няколко човека решават как да "мислят" няколко милиона...

Хем тъжно, хем зловещо! Но, млъкни сърце! Нищо ново под слънцето!

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба