Държавата ни е за психодиспансер

"Кога един чужденец разбира, че е живял прекалено дълго време в България?


Когато разбере, че България е страната на ноеграничените възможности" 


(из един непубликуван роман)


 

WELCOME TO ABSURDISTAN



От няколко години в новинарските емисии се вкарва името на един банкер и на ръководената от него банка. Става дума за Цветан Василев и банката КТБ. С повод и без повод в новините се говори за този банкер и тази банка. И все в негативен аспект.

В последния месец се говори за фалит на тази същата банка, а напоследък - и за още няколко други фалита, на други банки. Въпросната тема увеличи обхвата си и вече не присъства само в новинарските емисии, ами и в сутрешните блогове, почти всички телевизионни предавания, почти всички вестници и почти навсякъде. Накъдето и да се обърнеш ще прочетеш с плакатни букви "ФАЛИТ", "ПРОВАЛ" или ще чуеш с гръмки ораторски речи същото това нещо. Целта на това говорене вече стана ясна за всеки, който се интересува от обществените дела в тази страна. Целта, оказа се, е да се внесе смут във финансовата обстановка и хората, които имат пари в тази или онази банка да изтеглят парите си и, по този начин, да бъде разколебана иначе стабилната финансова обстановка в страната ни.

Тук е много важно да се спомене и ролята на геополитическите фактори, които се стремят да разчекват страната ни от както я има на картата на Европа. Някога някъде са се произнасяли присъди, чието изпълнение предполагало връзване на ръцете и краката на осъдения към два коня. След това присъдата бива изпълнявана докрай чрез удряне на камшика на тези два коня, които потегляли в диаметрално противоположни посоки. Така осъденият понася наказанието си и е разкъсан някъде по средата на тялото си. Кофти работа. Ето такова е и положението на България, за която така и не се разбра - Източна страна ли е, Западна страна ли е? Азиатци ли сме, Европейци ли сме? Кви сме ние? Кои сме ние?

Преди време правителството, представено от партиите на БСП, ДПС и Атака изтегли някакви заеми. За нещо. Сега усилено се говори за фалити на банки. Правителството казва: всичко е наред; нема основания за притеснение. Опозицията казва: "Мисля, че пет милиарда лева заем от Международния валутен фонд ще стабилизират обстановката в страната" (Бойко Борисов). Това са две диаметрално противоположни становища; диаметрално противоположни означава, че са противоположни в истинския смисъл на думата "противоположност" - както двата коня, за които говорех по-горе.

Как да тълкуваме становищата - ето как: Правителството казва, че всичко е наред, за да успее да довърши задачата си необезпокоявано от общественото мнение; правителството - тази престъпна сган, превзела властта чрез медииния преврат през май 2013 година - казва едно, а прави друго; правителството целенасочено се стреми да събори валутния борд на страната. Не случайно всички "експерти" (Боже, какви експерти е раждала, ражда и продължава да ражда майка България), които се изказват напоследък в защита и, едва ли не, в полезност, витаминозност на финансовата политика на правителството, водено от Орешарски - не случайно точно тези същите говорят за вредността от валутния борд. Това не е случайно, драги читателю. Тук става въпрос за един добре организиран и добре премислен сценарии. Тук става дума за бруталността, с която Путинова Русия иска да ни откъсне от Европейския съюз. Руската намеса във вътрешните работи на страната ни не е от вчера естествено. Мога да изброя няколко примера от последните няколко години - например протестите срещу добиването на шистов газ се случиха благодарение на Руската страна, която няма интерес от това - България да бъде независима в енергийно отношение; ако би се стигнало дотам, че да се случи добив на шистов газ в България, тогава страната ни би била по-малко независима от руснаците. Друг пример е случилото се в началото на 2013-та година: През декември 2012-та Бойко Борисов - тогавашният министър-председател - заяви, че няма да строи АЕЦ в Белене, тъй като не е "икономически изгоден проект за страната ни" (БТВ); през Януари 2013-та се проведе референдум относно строежа на АЕЦ "Белене"; а през февруари 2013-та станахме свидетели на едно уникално явление - хиляди българи излязоха на протести срещи високите цени на тока, а правителството на Бойко Борисов подаде оставка. Уникалността на това явление се крие в несполучливостта на българите да се хванат на въдицата на руската пропагандна машина - защото изводът от тези протести трябваше да изглежда така: "Токът ни е скъп, не защото заплатите са ни малки(!), а защото имаме само един АЕЦ". Ех! Както се казва - Бог си знае работата и българите не се хванаха на въдицата и не станаха още п о - з а в и с и м и от руската страна. Това не се случи.

Днес, една година след като настоящето правителство встъпи във властта, стремежът му да увеличи зависимостта ни от Русия във всяко, но най-вече във финансово отношение се увенчава с провал и неуспех. Не им се случиха нещата така, както си мислеха, че ще им се случат. Господин Волен Сидеров, по-известен като руския парцал в българската политика, господин Сергей Станишев, донесъл 11 последователни провала на БСП (словом - единайсет) и господин Лютви Местан, лъжливо твърдящ че е ориентиран към трансатлантическите ценности - тези тримата се провалиха в опита си да върнат страната ни в миналия век, позиционирайки я към тоталната й зависимост от Русия. Това не само, че не стана, но и няма как да стане при наличието на едно такова будно общество, каквото е европейското. Текезесарските подходи са обречени на провал в нашия век.

Колкото до изказването на Бойко Борисов, който казва "мисля, че пет милиарда лева заем от Международния валутен фонд ще стабилизират обстановката в страната" - пет милиарда лева не са пет лева, това е повече от ясно. Пет милиарда се пише така: 5 000 000 000. Това е числото пет, следвано от девет нули. Добре, че журналистите не питаха Борисов как ги сметна тия пет милиарда, как прецени, че точно толкова са необходими, за да се стабилизира обстановката. Щото г-н Борисов би се затруднил да обясни по друг начин, че единственият начин да се отървем от лапите на руската страна е превръщането на българските граждани в роби на международния валутен фонд.

Към края - нека се върна в началото, където говорих за банковите фалити. Слава богу, все още има хора, които не се интересуват от новини, политики, финанси и други подобни държавни работи. Има и хора, които не гледат телевизия, не четат вестници, не слушат радио и не знаят нищо за финансовата криза и фалитите на банките. Тези хора не само, че не знаят за тези неща, но това им помага по-настойчиво да търсят и отстояват правата си за достоен живот в тази страна. Оправданието "криза е" не минава при тях.

Кризата е в телевизора, радиото, вестника; в медията. Ако по медиите се ориентираме за настоящата действителност - горко ни. Медиите са мощен механизъм за промиване на мозъка и създаване на фалшиви реалности. Това са инструменти на манипулацията, с които работи олигархията в България. Лично аз, откакто се помня, България все е в криза, все няма пари, все тегли заеми, все пенсиите и заплатите са малки, все всичко е лошо. Стига вече с тези кризи и с това безпаричие, което медиите ни представят като действителност. Това не е действителността!

Криза няма. Няма фалити на банки. Не им вярвайте!

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба