Qualis rex, talis grex

Случайно попаднах на видеото, вградено по-долу в този пост. То е публикувано в youtube на 13.04.2009 година. В това видео са включени думи на Тодор Живков и на Бойко Борисов.

Живков споделя следните интересни мисли:

"Социализъма е и може да бъде само посткапитализъм, след капитализъма; той не може да бъде преди капитализъма."

"...ние имаме работа с недоразвито общество."

"Социализъма е едно недоносче. Ето това е самата истина - недоносче. "

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=78KSRaFonmY?rel=0]

А нима има някаква лъжа в думите на Бойко Борисов  за материала:

"Това е основата на населението в момента - един милион цигани, седем-осемстотин хиляди турци, два милиона и половина пенсионери".

Няма лъжа, няма измама. Наистина - такъв е материала.

Видеото цели да покаже как двамата лидери гледат на обществото в България - единият говори за "недоразвито общество", а другият - за "материал".

И все пак привеждам един пример, по повод думите за материала. Призовавам всеки от вас, читатели на тези редове, всеки път щом чуете нещо за материала или за недоразвитото общество - всеки път си припомняйте тези думи, които ще видите сега. В "Човешко, твърде човешко", Фридрих Ницше казва следните думи:

"Геният на културата постъпва като Челини, когато е изливал своята статуя на Персей: масата от разтопен метал заплашвала да не достигне, а е трябвало да стигне; тогава той започнал да хвърля в нея паници, чинии, каквото му паднело под ръка. Също така и геният хвърля в сплавта заблуди, пороци, надежди, илюзии и други неща от по-прост и от по-благороден метал, защото статуята на човечеството трябва да се излее и завърши. Какво пречи, че тук-там е вложен и по-некачествен материал?"

Та... Какво пречи, че тук-там е вложен и по-некачествен материал? Статуята трябва да се издигне - независимо от природата на материала!

И все пак - видеото завършва с латинската сентенция "Qualis rex, talis grex", означаваща "Какъвто е попът, такава е и енорията".

Изводът не е един - колкото и еднозначно да ни изглежда всичко.

 

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба