За добрата реколта и излишното зрелище

Френският журналист Филип Бувар е автор на следното изречение, което спокойно можем да сметнем за сентенция: "Хората са като хубавото вино - ако с годините се подобряват, значи са от високо качество." Тази мисъл е с широка популярност и в Русия, където звучи по този начин: "Люди подобны вину - если с годами они становятся лучше, значит, они очень высокого качества."

Високото качество, знаете, всъщност е добрата реколта.

А добрата реколта е ясно различима от всичко останало.

Но да оставим засега добрата реколта и да обърнем внимание на нещо съвършено различно.

Див популизъм се вихри от ефира на всички телевизии! Сутрешните блокове са се превърнали в ток-шоута. Вечерните новини подозрително много приличат на формат, подгряващ чалга-спектакъл. Мнозинството от политици, общественици и тем подобни започва да бълва всякакви небивалици щом усети, че някоя камера го освети с прожектора си. И за какво е всичко това?

Два дни и две нощи паникьосаните български медии съобщават за наличие на ебола в България. Фалшива тревога. После два дни и две нощи съобщават за терористи и ислямисти в страната ни. Показват репортажи от циганските махали, показват джамии, ходжи, брадати мъже и забулени жени, но се оказа, че и това е фалшива тревога.

A емоционалният импулс у аудиторията трябва да бъде ако не завишен, то поне запазен.

Трябват зрелища!

След еболата и след терористите една медия в сутрешния си блок прави пряко включване от дома на младо семейство. Там е Тя - Журналистката: Журналистката, която упреква родителите в това, че малолетната им дъщеря танцува ориенталски танц (кючек) върху масата. От "мястото на събитието" журналистката отправя апел към компетентните институции да се заемат със задълженията си - сиреч да отнемат родителските права...

Прякото включване се случва в осем сутринта - то е към закуската на аудиторията.

Какво ли ще покажат по обяд, с обедните новини? Ами за вечеря? Ами късните новини?

 

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба