Подбрани откъси от нравствените писма на Сенека до Луцилий

Предлагам ви подбрани откъси от нравствените писма на Луций Аней Сенека до Луцилий.

Преводът е от Анна Шелудко.

~~~~~~~~

"...голяма част от живота си губим, ако нищо не вършим; още по-голяма - ако вършим нещата зле; целия си живот - ако вършим не каквото трябва. Посочи ми кой придава някаква стойност на времето, кой цени деня, кой съзнава, че умира всекидневно? Самоизмамваме се, гледайки на смъртта като на нещо предстоящо – голяма част от нея вече е минала. Годините зад гърба ни принадлежат на смъртта."

~~~~

"Не смятам за беден човек, комуто стига и мъничкото останало."

~~~~

"Човек трябва да се поспре при големите умове, да се закърми с тях, ако иска да извлече нещо, което здраво да пусне корен в душата му. Който е навсякъде, никъде не е."

~~~~

"...и за спокойния е нужно да действа, и за действащия - да потърси покой. Посъветвай се с природата - тя ще ти каже, че е създала както деня, така и нощта."

~~~~

"...всичко, което печели популярност по превзет начин - избягвай го."

~~~~

"...всеки, който е прозрял своя живот, е господар на твоя."

~~~~

"Нека внимаваме да не почнат да будят смях или омраза тъкмо нещата, чрез които искаме да си спечелим възхищение."

~~~~

"Философията изисква самоограничение, не самонаказание..."

~~~~

"...да търсим равновесие между добрите нрави и общоприетите;..."

~~~~

"Велик е този, който си служи с глинените съдове сякаш са сребърни, но не по-малко велик е онзи, който със сребърните си служи сякаш са глинени."

~~~~

"Никой не е нещастен само от настоящето си."

~~~~

"Доказателство за промяна на духа към по-добро е самият факт, че вижда недостатъците си, които до този момент не е забелязвал."

~~~~

"Страхът следва надеждата. Нищо чудно, че вървят така – и двете са характерни за колебливия дух, за духа, който тревожно очаква бъдещето."

~~~~

"Общуването с много хора е вредно: всеки от тях ще ти предаде някакъв порок, ще го запечата в теб или ще ти го хързулне, без да забележиш. С една дума: с колкото повече хора имаме вземане-даване, толкова по-голяма е опасността.

Но няма нищо по-пагубно за добрите нрави от това да се заседяваш по зрелища: тогава, чрез удоволствието, пороците се промъкват по-лесно в нас."

~~~~

"Но моля ви, не разбирате ли поне, че лошият пример се връща върху този, който го дава?"

~~~~

"Дори един Сократ, един Катон, един Лелий би могъл да загуби добрите си нрави поради различната от тях тълпа: до такава степен никой от нас, дето специално работим върху нравите си, не може да устои на атаката на пороците, настъпващи устремно с огромна свита. Един само пример на разкош или алчност причинява многобройни злини; сътрапезникът гастроном полека-лека прави и теб капризен и глезен, богатият съсед възбужда алчността ти, завистникът до теб ще те окаля с порока си, колкото и да си чист и простодушен."

~~~~

"Но трябва да избягваш и едното, и другото: не бива да заприличваш на лошите хора, защото били много, не бива и да ставаш враг на многото, защото били различни от теб. Оттегли се колкото се може по-навътре в себе си, общувай с тези, които ще те направят по-добър; приемай онези, които ти можеш да направиш по-добри. Тези неща са взаимни и докато учи другиго, човек сам се учи."

~~~~

"<<Тогава за кого учих всичко това?>> - Не се бой, чe си хвърлил на вятъра труда си - за себе си си учил."

~~~~

"Дълбоко в сърцето си трябва да скъташ, скъпи мой Луцилий, това правило: да презираш удоволствието от всеобщото одобрение."

~~~~

"Избягвайте всичко, което се нрави на тълпата, което ви предоставя слепият случай. С подозрение и страх се спирайте пред всяко случайно благо - дивите зверове и рибите се подлъгват от съблазнителни примамки. Да не мислите, че това са дарове на съдбата? Не, клопки са. Който иска да живее спокойно, да бяга колкото може по-надалеч от тези впримчващи благини, за които се самозалъгваме и в още нещо: мислим се за техни притежатели, а сме техни пленници."

~~~~

"Всичко е чуждо, само времето е наше, него единствено природата ни е дала да притежаваме – това изплъзващо се и неуловимо нещо, от което всеки може да ни лиши."

~~~~

"Тялото трябва да се подчинява по-сурово, за да не си позволява неподчинение на духа. Нека храната да задоволява глада, питието да задоволява жаждата, дрехата да предпазва от студа, домът да ни предпазва от физически неудобства. Дали е направен от чимове, или от пъстър чуждоземен камък - това няма значение: знайте, че сламеният покрив предпазва човека също толкова добре, колкото и златният."

~~~~

"Помнете, че нищо освен духа не е достойно за възхищение: а за великия дух нищо друго не е велико."

~~~~

"...мъдрецът сам си е достатъчен. Но все пак и той иска да има приятел, съсед, сътрапезник, макар че му стига и собственото присъствие."

~~~~

"Ето в този смисъл мъдрецът сам си е достатъчен - не понеже иска да няма приятел, а понеже може и без него. Под <<може>> разбирам <<понася спокойно загубата му>>."

~~~~

"...живей с хората сякаш бог те гледа, с бога говори така, сякаш хората те слушат."

~~~~

"<<Трябва да изберем някой достоен мъж и той винаги да е пред очите ни, като че ли ни наблюдава как живеем; трябва да вършим всичко така, като че ли той ни гледа.>>Това, Луцилий, е съвет на Епикур."

~~~~

"Нека има някой, пред когото нашият дух да благоговее, чийто авторитет да осветява и най-тайното кътче на душата ни. Щастливец е онзи, който поправя другите не само когато е до тях, но и когато си помислят за него. Щастливец е онзи, който е способен да уважава някого така, че само при спомена за него да се успокоява и стяга душевно. Който може така да уважава другиго, сам скоро ще стане достоен за уважение."

~~~~

"Само според правото можеш да поправиш кривото."

~~~~

"Не цени достойнството си онзи, който прекомерно цени тялото си."

~~~~

"Мъдрецът няма да наруши общоприетите нрави, нито ще дразни хората с необичаен начин на живот."

~~~~

"И в края на краищата мъдрият се интересува от смисъла на нещата, не от резултата."

~~~~

"Ако си изминал много, а непрекъснато ти остава все повече и повече - знай, че това нещо не е естествено."

~~~~

"Лесно се изхранват малко стомаси със здравословни навици, които не искат нищо повече от това, да бъдат напълнени. Гладът излиза евтино, прищявката - скъпо. Бедността се задоволява с това, да насити насъщните си нужди."

~~~~

"Много по-голяма сила е да не пиеш и да останеш трезвен насред пияната и повръщаща тълпа, но по-голяма умереност е да не се самоизключваш и да не се самоизтъкваш, без обаче да се смесваш с всички останали, вършейки същите неща, но не по същия начин. Един празник може да се прекара и без излишества."

~~~~

"Ако искаш един човек да не трепва пред нищо, тренирай го предварително."

~~~~~~~~

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба