Новини и актуални информации (юни 2015)

Впрочем: не е минала и една година от "фалита" на голяма българска банка (КТБ) и се появява статистика (със задна дата): "България бележи един от най-големите спадове на фалити в региона" (Виж тук: http://www.economy.bg/business/view/18527/Bylgariya-belezhi-edin-ot-naj-golemite-spadove-na-faliti-v-regiona ). В статията, показваща статистиката, се казва също и че силните икономически сектори у нас са ИТ, аутсорсинг, фармацевтичен бизнес, химическа индустрия и рибарство.

-

Пак от economy.bg научаваме, че предпочитаният медиен канал за европейците е телевизията, следвана от интернет. След тях са радиото и печатните медии. Социалните медии (или, както често ги наричаме, "социалните мрежи") се използват от европейците почти толкова, колкото и печатните медии. (повече информация по темата, тук: http://www.economy.bg/marketing/view/18534/Predpochitaniyat-medien-kanal-za-evropejcite-e-televiziyata )

-

Съществувал някакъв композитен индекс, наречен „Икономика на светло“, който Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ публикува ежегодно. За 2014-та година стойността му е 68,28, а за 2013: 69,19. Тоест: индексът намалява. На практика това показва „посивяване“ на икономиката. (виж повече инфо тук: http://www.economy.bg/economy/view/18517/Indeksyt-Ikonomika-na-svetlo%E2%80%9C-namalyava )

-

Да кажа нещо и за един друг интересен индекс. Информацията е от Economy.bg. Ако те лъжат, и аз ви лъжа. Та... учени от Южна Корея са открили/създали индекс на социалния капитал, който е в пряка връзка с богатстото (to est развитата икономика) на дадена страна. И тази връзка е правопропорционална или, казано с други думи: колкото е по-голям индексът „Социален капитал“, толкова по-богата е дадена страна. А самият индекс се „изчислява“ от няколко показателя, сред които са следните:

  • усещане за социална справедливост,

  • доверие в институциите, партиите и медиите,

  • нива на корупцията

  • вероятност хората да се присъединяват към общности (съобразно сходни интереси в областта на изкуството, религията, спорта и др.)


-

Според анализ на „Индъстри уоч“ чуждестранните инвестиции в страната ни за последните 18 години са почти €43 милиарда. Най-много инвестират у нас (в нас) страните от Еврозоната, които са и основен търговски партньор на страната ни.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба