Думата хамалогия

"Тука е голяма хамалогия". Това изречение чух наскоро от устата на един почти 50-годишен мъж.
Не се притеснявам да помоля събеседника да уточни какво означава думата "хамалогия". А той ми пояснява: "хамалска работа, кърски труд. Идва от "хамалин" (хамал).


Подобна дефиниция на думата може да се види и в сайта bgjargon.com, където понятието е обяснено така: "тежка, неблагодарна работа; трудоемка и досадна работа, която трябва да се свърши като подготовка за същинската дейност".

Добавих второ, поясняващо значение на думата в споменатия вече сайт. То е следното: „Хамалска работа, кърски труд. Думата е образувана от "хамал" + "логия" по пример на думи като биология, физиология, кардиология и прочие, но за разлика от тях не назовава определена наука, а се търси по-скоро експресивен нюанс.

По мое мнение по-адекватният вариант на думата, назоваваща тази реалия е "хамалщина".

В сайта „Евро Хамали“ (виж тук: http://hamali-bg.com ) значението на думата е обяснено на дълго и широко. В първия абзац пише следното: „При опит да се даде точна дефиниция на думата хамалогия, първото и асоциативно сравнение, описваща я приблизително точно, е извършването на хамалски услуги и всичко свързано с хамали, транспортиране, преместване, опаковане, на различни по размер и големина предмети.“ (Вижте целия текст на този адрес: http://hamali-bg.com/hamali/hamalogiya.

Във фейсбук съществува страница, чието заглавие звучи забавно - „Университет по строителствo и хамалогия „ПЕШО МИСТРИЯТА“ (виж тук: https://www.facebook.com/pages/Университет-по-строителствo-и-хамалогияПЕШО-МИСТРИЯТА/223171414387071 ).

Толкова по тази дума.

 

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба