Към въпроса за толерантността

Толерантността се превърна в основна тема на нашето общество. Вече никой не може да сподели какво наистина мисли и чувства, защото ако не мисли и не чувства като ближния си, веднага бива заклеймен в липса на толерантност и омраза.

Хората са различни. Всеки човек има своите граници. Физически - кожа, имунна система. Психически. Морални. Нашите граници са причина да бъдем такива, каквито сме. Да бъдем други, означава да спрем да бъдем себе си. Да започнем да приемаме всичко, означава да спрем да приемаме себе си. Да се променим, да изчезнем в този си вид.

Когато тялото срещне чужд белтък, в него се развива имунна реакция, която разгражда белтъка, за да запазва живота на собственото тяло. Ако имунната реакция е неуспешна, тялото умира.

Същото се случва и на психологическо ниво. Ако човек приеме чужди, несвойствени за него идеи, неговата психика умира. Превръща се в нещо друго.

Ето защо аз не съм привърженичка на толерантността. Всеки човек има право на съществуване, всяка идея има право на съществуване, ако не вреди на другите. Но това не значи, че всички трябва да харесват тази идея, нито да я приемат в живота си. Достатъчно е да я оставят да съществува - някъде другаде. Повече от това никой няма право да изисква.

Автор: Maya Zhivkova

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба