Предположение за възгледите на някои безработни

В началото издефинирам две от възловите понятия в тоя текст:
Работещи лица - български граждани, които са в трудови взаимоотношения, трудово заети са.
Безработни лица - български граждани, които поради една или друга причина не са в трудови взаимоотношения.

* * *

Прави ми впечатление това, че някои работещи лица агресивно натякват и демонстрират на безработните своята обществена важност. Сред аргументите им са:
- "Създавам брутен вътрешен продукт"
- "Произвеждам"
- "Плащам данъци и пр."

Голяма част от безработните у нас са безработни, защото не могат да си намерят или работно място, или професия. Тук не става дума за "подходяща" длъжност или сфера, а за някаква, каквато и да е сфера. Тук няма личностни претенции, изисквания, желания. Тези български граждани са готови да работят каквото и да е, стига да получават някаква заплата, някакво заплащане - пък било то и под прага на т.нар. "минимална работна заплата".
Но една не малка част от безработните са такива не защото не могат да си намерят подходяща работа, а защото не искат да работят. Тези хора имат някакъв източник на доходи, който им позволява да съществуват, да живеят без да работят. Съществуват у нас и хора, които въпреки това, че имат някакви доходи от някъде, въпреки, че получават пари, позволяващи им да водят достоен живот: работят. За тях това е възможност, която не бива да се пропуска. Лично аз познавам много такива хора - хора, за които казват, че работят не за заплата, не за пари, а за "стаж" (колко грозота има в тази дума!). Въпросът е защо има хора, които не желаят да работят: хора, които са осигурени от финансова страна, но отказват да се включат в т.нар. "пазар на труда".
На пръв поглед това изглежда логично: нима е нужно човек, който има пари да работи? Защо ще работи, ако е финансово осигурен и финансово стабилен.
Отговорът на всеки въпрос зависи от гледната точка. Достатъчно добре могат да се дадат (аргументират/представят) противоположни отговори.
Ето ви една не лоша гледна точка/интерпретация, която ще предизвика у вас размисли и страсти:
Отказът на тези хора представлява протестна проява срещу цялостната икономическа ситуация в страната ни. Предвид това, че страната ни е изправена пред демографска катастрофа(1) и положението е, меко казано, катастрофално. Не само, че няма надежда, но такава няма дори и да се появи в следващите години. Демографията е важна, защото именно тя показва, че срещу един работещ стоят поне двама пенсионери и двама безработни. Според раждаемостта в страната ни - от 230 страни сме на 209-о място по раждаемост(2). За демографската катастрофа ще говоря друг път: надълго и нашироко. И именно тя, демографската криза, е причината за тази фрапантна разлика между БРУТНО и НЕТНО трудово възнаграждение. В количествено отношение: Средно - около 1/4 от заплатата на трудещите се отива в държавната "каца без дъно"! Това означава, че всеки трудещ се НЕ ПОЛУЧАВА около 1/4 част от заплащането на труда, който извършва и продава.
Логиката в трудовите отношения е следната: заменяш труд срещу пари; продаваш труда си срещу пари. Но в тази сделка се домогват и дългите мазни пипала на Държавата: те вземат 1/4 част от възнаграждението ти.
Именно тук мотивацията на потенциалния работещ изведнъж клюмва. Защото той не разменя пълноценно труда си срещу заплащане; трудещият се получава по-малко от това, което фактически заслужава.
Нека тогава да не се очудваме, когато следващия път прочетем в медиите "Младите не искат да работят, липсва им мотивация".
Че кой би искал да работи за 25% данъци?
Мой познат направи следната аналогия: "Това е все едно да си купиш хляб и след като го отвориш: да раздадеш една четвъртина на бедните!"
Аз ще направя друга аналогия, твърде сходна с горната: Всеки ден, отивайки на работа, 1/4 от труда ни е труд за корумпираната и нереформираната ни загниваща Държава. 

____________________________
1 Това, че страната ни е изправена пред демографска катастрофа стана ясно от доклад на институт, провеждащ демографски изследвания. След този доклад правителството закри единствения институт в България, който провежда демографски изследвания. Макар и под друг предлог; повече информация тук: http://www.segabg.com/article.php?issueid=1585&sectionid=2&id=00007
2 Думи на директора на Демографския институт към БАН. Източникът е този: http://www.borbabg.com/?action=news&news=41987

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба