22 еврейски правила

Чел съм какви ли не съвети, мъдрости, напътствия и сентенции, но наскоро попаднах на своеобразна компилация от изброените, публикувана под заглавието "22 правила на евреите, които ги правят толкова богати и успешни" в сайта "Jenata vchas".



В bold маркирах правилата, а под тях са моите опити за уточнения и допълнения. 

Вижте:


1. В живота е важно да има равновесие.
Популярни са словосъчетанията "Питай, и ще ти бъде дадено. Търси, и ще намериш. Почукай, и ще ти отворят." Но те само загатват за равновесието, върху което са положени фундаментите на човешкото мислене, а оттам и на цивилизацията.

2. Научете се да делегирате права на другите.
Може би някъде по света съществува българин, който не вярва в израза "на вълка му е дебел врата защото си върши работата сам". Но...шансът да познаваме този българин е прекалено малък. Няма нищо лошо, нищо вредно в това да делегираме права и отговорности на другите. Няма нищо нетипично в това да работим в екип, вместо поединично. Две глави мислят повече от една и четири ръце вършат повече работа от две.

3. Прекрачете гордостта си и питайте каквото ви трябва.
За гордостта, възгордяването и горделивостта са се изказвали много мислители от Античността до днес. Важно е да се прави трудното разграничение между гордост и горделивост. Да си горд означава да имаш чувство за собствено достойнство, а да си горделив означава да си надменен и в това число да не уважаваш чувството за собствено достойнство у другите. Това е една изключително тънка разлика, която повечето хора не правят.

4. Винаги поздравявайте.
Излишно е да се казва, но нека не се пропуска: поздравяването е важен елемент от социалните взаимоотношения. То демонстрира нагласа за проява на добро възпитание и придържане към общоприети норми на комуникация. Не пропускайте да поздравявате дори и хората, които виждате ежедневно.

5. Не губете времето си напразно.
Времето е най-ценният ресурс, с който разполагаме. Именно това е причината внимателно да подбираме заниманията и хората с които го споделяме.

6. Говорете само, когато имате какво да кажете.
Чудили ли сте се защо имаме две уши и една уста? Някои съвременни писатели дават отговор на този въпрос. За да можем повече да слушаме и по-малко да говорим. Дали тук е намесена някаква ирония, някакъв сарказъм или нещо пародийно - не се ангажирам с мнение. Факт е, че такова обяснение съществува.

7. Планирайте живота си. 
Това до голяма степен е свързано с преследването на определени цели. Тук е добре да си припомним едно от житейските правила на Толстой: "Имай цел за целия си живот, за част от живота си, за по-кратък период, за всяка година, за всеки месец, за всяка седмица, за всеки ден, за всеки час и за всяка минута. Жертвай по-малката цел за по-великата."

8. Винаги навреме да плащайте заплатите на служителите си.
Ако искате да имате служители, които съсредоточено и коректно вършат своите задължения - освободете ги от стреса, който ги кара да мислят за евентуалното или вече случилото се забавяне на заплатите. Имайте предвид, че в много страни от Европейския съюз забавянето на заплатите на служителите е сред основните причини за обявяването на несъстоятелност на фирмата, която бави тези заплати.

9. Твоята дума трябва да е желязна. Обещал ли си - изпълни го.
Тук се засяга една по-голяма тема - тази за връзката между езика и мозъка. От една страна внимавай какво казваш, защото ще се наложи да го изпълниш. Не го ли изпълниш, тоест не се ли ангажираш с онова, което си казал, ти автоматично попадаш в друга категория - тази на празнословците.

10. Нека собствеността на другите е също толкова ценна за вас, колкото вашата собствена.
Съвременната обществено-икономическа система се основава върху правото на собственост. Това право е с изключителна важност. То не подлежи на преосмисляне и на нови тълкувания, макар да се съществуват такива опити и до днес.

11. Обграждай се само с добри хора. Избягвай лошата компания и грубите съседи.
Хората са податливи на външни влияния. В този смисъл внимателно подбирайте хората, с които общувате. Това, което носят те в сърцето си, скоро ще покълне и у вас. И ако те са добри - и вие ще станете добри. Ако те са богати - и вие ще бъдете. До голяма степен онова, което имат те, го имате и вие.

12. Работи, докато свещта изгори. Винаги се движи напред, каквото и да става.
Това е като мото. Тук не е нужно да се прави някакво специално уточнение.

13. Никога не обиждай другите.
Да уважаваш другите означава да уважаваш себе си. Ако някой не ти харесва или допада - опитай се да избегнеш компанията му. Но никога никого не обиждай. Това не е част от ползотворното поведение, а тъкмо обратното.

14. Ако някой иска да те убие, убий го пръв.
Никога не забравяйте, че светът е едно огромно място, което не е райска градина. Винаги ще има хора, които със сигурност не ви мислят най-доброто. Внимавайте на кого се доверявате и винаги имайте едно наум. Бъдете бдителни, и подозрителни спрямо всичко. Умерената параноя не е лудост.

15. Всеки заслужава думи на благодарност.
Както с поздравяването, така и благодаренето е важна част от общуването.

16. Крадецът, който краде време, не е по-добър от този, който краде бижута. Управляваш ли времето, ще управляваш и парите си.
Времето и парите са взаимно свързани. Нещо повече - те са вплетени едно в друго и зависят едно от друго. Доброто управление на времето предвещава и добро управление на парите.

17. Няма нужда да казваш всичко, което мислиш.
Според популярна индийска поговорка "умният човек не вярва на всичко, което чуе, не казва всичко, което знае, и не харчи всичко, което има". И да - не е нужно да се превръщаш в автоматизиран механизъм, който изрича всяка мисъл, преминала през ума му. В разговорите е важно да се търсят допирни точки, внимателно да се следи темата и основният предмет на разговора и да се говори това.

18. Награди себе си за добре свършената работа.
"Плащай първо на себе си" е съвет на редица успели предприемачи по цял свят.

19. Началникът трябва да знае как живее неговият служител.
Аз не мисля така.

20. Понякога трябва да се даде повече от достатъчно, ако наистина искаш да се дадеш достатъчно.
Това е единственото нещо, което не успях да разбера. Мисля, че е допусната грешка. Подобен род грешки се допускат при нескопосан превод.

21. Давай пари в трудни времена. Това е ценна инвестиция в бъдещето на един човек, която ще се върне при вас стократно.
Гогол казва така: "Не с пари, а с хора се живее." Но имайте предвид, че давайки пари назаем - често не правите услуга нито на себе си, нито на човека, на когото давате заем. И все пак е благородна постъпка да помогнеш на някого по този начин.

22. Богат е този, който е щастлив с това, което има.
На Сенека принадлежи този велик пасаж: "Велик е този, който си служи с глинените съдове сякаш са сребърни, но не по-малко велик е онзи, който със сребърните съдове си служи сякаш са глинени. Характерно за слабия дух е, че не може да понесе богатството."


Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба