6-ти ноември - ден за избори и референдум

Шести ноември е. Днес се провеждат избори за президент на парламентарната ни републиката. Това ще е петият президент на държавицата ни.

Българските граждани както винаги имат пред себе си богат избор от кандидати, най-популярните от които са: Цецка Цачева, Трайчо Трайков, Веселин Марешки, Румен Радев, Димитър Маринов, Ивайло Калфин, Красимир Каракачанов.



-

След като голяма част от българските медии се превърнаха/обединиха в монопол преди няколко години, оттогава насетне голяма част от склонните към аналитично мислене наши сънародници понамалиха гледането на телевизия и четенето на някои вестници и сайтове. Поради тази причина аудиторията на въпросните медии придоби еднороден вид. Става дума за вид, който очаква своите зрелища every night с късната емисия новини.

В голяма част от публицистичните предавания се излъчваха репортажи, в които средностатистически граждани и селяни биват питани "Какво очаквате от бъдещия президент?". И в почти всички случаи отговорите бяха "Да вдигне заплатите/пенсиите", "Да спре бежанците", "Да осигури безплатна здравноосигурителна система" и т.н. Тук-таме се чуваше и някое от редовните клишета "Да бъде обединител на всички българи", "Да бъде достоен българин, отстояващ националния интерес". Оказва се, че голяма част от хората не разбират смисъла на президентската институция. Говорим за липса на елементарна гражданска активност и ангажираност. Множеството може би не се интересува от тези неща, но пък за сметка на това всеки от тях знае за кого да гласува.
Това си е доста притеснително, не мислите ли?

-

Едно друго явление се случва заедно с тези избори. Има и референдум, който е с цели три въпроса. По традиция референдумите се провеждат заедно с изборите, с цел да се спестят пари от бюджета. Организатор на референдума е Слави Трифонов.
Можеше спокойно да се подмине тая тема, ако като противници на този референдум не се бяха оказали всички парламентарно представени партии. Всички!
Явно Трифонов ги притеснява, тъй като може да развали системата на скачените съдове (леви-десни, демократи-социалисти) , която крепи управляващите вече толкова години.
И с право се притесняват управляващите. Защото това е демокрацията, в която те така и не успяха да се интегрират пълноценно.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба