Румънци протестират

Да ви призная - човек малко се отегчава да коментира това-онова от обществения живот.
Някак си... надделява усещането, че коментиращия се сблъсква с някаква стена: знае какво има оттатък стената, говори за него, но... стената си е стена: с думи не можеш да я преодолееш.

Това го казвам, за да оправдая, доколкото мога, непоследователността на публикуване в този блог на разните ми анализирания и съждения, отнасящи се до обществения живот по света и у нас.

По същество

А сега направо. В началото на февруари 2017 г. в съседна Румъния започват масови протести из цялата страна. Всяка вечер протести, като броят на протестиращите с всяка следваща вечер расте. По официални данни се говори за 500 000 души пиково присъствие на протестиращи. Т.е. половин милион души! Това - на пети февруари, в неделя, първата неделя на февруари.

В първата неделя на февруари протести в знак на солидарност с присъстващите по румънските площади се случиха и в България, София, пред Румънското посолство. Нещо подобно се случи и в други столици от ЕС, а и света.

Подчертавам, че това се случва в началото на февруари'17г. - температурите са отрицателни (нещо от сорта на -12 по целзий)...

Снимка

Поводът

Поводът се назовава в общественото пространство като "скандалния указ за декриминализация на корупцията в размер до 44 000 евро (200 000 леи) " . Всъщност въпросният указ не се изчерпва само до декриминализиране на взети подкупи до 44 000 евро.

Указът

Ето какво гласи законопроектът, предизвикал недоволството на стотици хиляди румънци:
- Злоупотребата със служебно положение, ощетила държавата с по-малко от 200 000 леи (около 44 000 евро), да бъде декриминализирана.
- Помилване на някои затворници (общо около 3500), осъдени на по-малко от пет години; намаляване наполовина на присъдите на затворниците, които са по-възрастни от 60 години, страдат от смъртоносни заболявания или които имат деца, за които трябва да се грижат.
- Предвиденото наказание за злоупотреба с власт се намалява от между 2 и 7 години на между 6 месеца и 3 години или глоба.
- Наказанието за държавни служители, обвинени в дискриминация на полов, расов или друг признак, което беше между 2 и 7 години, сега пада на между 1 месец и 1 година или глоба.
- Държавните служители вече няма да поемат отговорност за ефектите от изготвени, одобрени и приети от тях нормативни актове.
- Отменят се част от действията, които са попадали в обхвата на закона за конфликт на интереси.
- Налага се тримесечен срок от датата на извършване на корупционния акт, в който може да се сигнализира за него - след това държавният служител не подлежи под съдебна отговорност.
- Декриминализира се небрежността по време на работа.


Социалистическото правителство одобри указа тихомълком десетина дни, след като бе предложен, без той да е включен в дневния ред на кабинета и без да е минал през парламента.

Външни намеци

Малко след началото на протестите, шест западни държави - САЩ, Белгия, Канада, Франция, Германия и Холандия, изпратиха общо писмо до кабинета, в което твърдят, че действията на правителството подкопават прогреса на държавата и може да навредят на партньорството с ЕС и НАТО. Тези писма са изключително важни, защото носят със себе си и голям авторитет, който малко или много ориентира неориентирания гражданин.

Какво ни касае това нас, българите? 

Румъния и България влязоха по едно и също време в Европейския съюз. Това се случи преди малко повече от 10 години. И двете страни бяха горе-долу в еднакво състояние в момента на влизане в ЕС.
Само че сега, десет години по-късно, двете страни имат различни икономически и политически показатели.
Например: в Румъния има стотици, вкарани в затворите, заради участието си в корупционни схеми, сделки или дела. В България броят на същите е изключително малък и буквално несравним с този в северната ни съседка. Нали не си мислите, че тук няма корупция...
Благодарение на борбата с корупцията, реформите в съдебната система и всички усилия на чиновническия апарат, МРЗ и СРЗ (минималната работна заплата и средната работна заплата) в съседна Румъния растат повече, отколкото в родна България.

В числа, цифри и конкретика това е следното: МРЗ в Румъния в момента е 650 лв, а в България - 460 лв.

Извод

Правителството в Румъния реши да изтегли спорния си указ, но това не спря протестиращите. Към днешна дата - 5 февруари вечерта - румънците вече искат не само отмяна на указа, а оставка на правителството.

Смятам, че можем да се поучим от румънците за това как държат сметка на своите политици и как отстояват принципите на правовата държава.

Приятно впечатление ми направиха протестите през 2013 г. срещу правителството на Орешарски. Но смятам, че има още какво да се желае. Все пак нито един знаков политик досега не е осъден за корупционно участие. Нали не си мислите, че у нас политиците, кметовете и областните управители не вземат подкупи... Вземат!

Корупцията спира развитието както на бизнеса и икономиката, така и на разгръщането на потенциала на демокрацията и правовата държава. Тя вреди на общественото развитие.

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба