Тромаво правораздаване

Изключително тромавото правораздаване в България не калява нервите ни, а ни обезнадеждава като граждани. То всява категорично недоверие спрямо институциите и поставя под въпрос основите на правовата държава. Ако казаното дотук ви се струва крайно, запознайте се с двата примера в тази публикация.

Има един особен случай от последните седмици, който добре илюстрира причините за всеобщото чувство за липса на справедливост в страната ни:

Една 29-годишна жена многократно е заплашвана, че ще бъде убита. Както се предполага, компетентните органи са сезирани не веднъж, а 5 пъти в продължение на 13 месеца:

- на 8 април 2016 г.
- на 12 април 2016 г.
- на 20 юли 2016 г.
- на 14 септември 2016 г.
- на 16 май 2017 г.

Едва на 28 юни 2017 г. прокуратурата тепърва започва досъдебно производство. Това обаче е станало пет дена след убийството на въпросната жена.
И това не е психо-трилър; това е реалната обстановка в България, с която всички сме свикнали!



С подробности по този случай може да се запознаете на тези линкове:




Друг пример за "бързината" на съдебната система е този:

На 18-и юли 2012 г. мъж се взривява до автобус с туристи на паркинга до летище Сарафово, Бургас. Загиват 6 души. Обвинителният акт се внася в съда четири години след инцидента - на 15 юли 2016 г. А към днешна дата (18 юли 2017 г.) Специализираният съд все още не може да даде ход на делото. Това са точно пет години след случилото се. Така е озаглавена и новината в mediapool.bg - Пет години след атентата на летище "Сарафово" делото все още не може да започне (виж тук: http://www.mediapool.bg/pet-godini-sled-atentata-na-letishte-sarafovo-deloto-vse-oshte-ne-mozhe-da-zapochne-news266762.html).

Оказва се, че проблемът с правораздаването в България не е само в неговата мудност и мъчноподвижност.
Дори след като се случат делата, повече от 60% от обвиняемите не влизат в затвора, а получават условни присъди или биват освобождавани от наказателна отговорност, т.е. санкционирани са с глоба. Това са данни на Националния статистически институт за миналата година (т.е. за 2016 г.).
Когато все пак има ефективно наказание, то най-често е до 6 месеца (това е срокът при над 54% от присъдите; между 6 и 12 месеца са присъдени в 28.2% от случаите). Виж тук: https://financebg.com/над-63-от-обвиняемите-се-измъкват-с-усло/

Надявам се цитираната фактология тук да ви помогне да стигнете до извод за състоянието на върховенството на закона в страната ни.

Правораздаването е толкова тромаво, че не се забелязва присъствието му....

Понякога се питам - Имаме ли нужда от институции, ако те не вършат работата си? За какво са ни?

Коментари

Популярни публикации от блога

Глаголи от свършен и несвършен вид - раличаване

Каква е поуката от Смирненската стълба